KANSER HASTALARINA BESLENME ÖNERİLERİ
Radyoterapi alan hastalarda beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Düzenli bir beslenme hastalıkla mücadelede gerekli enerjiyi ve dokuların iyileşmesi için gerekli yapıtaşlarını sağlayacaktır.
Baş boyun bölgesine radyoterapi alan hastalarda yutma güçlüğü, tat duyusunda farklılaşma, ağız içinde yara gibi yan etkiler oluşabilmektedir. Bu sebeble bu bölgelerden tedavi alan hastalar acı, ekşi, baharatlı, asitli gıdalardan uzak durmalıdır. Yutmada zorluk olabileceği için katı gıda tüketimi azaltılmalı daha çok çorba ve sulu yemek tarzında sıvı gıdalar alınmalıdır.
Akciğer bölgesine radyoterapi uygulanan hastalarda da yemek borusu ile ilgili yutmada zorluk ve takılma hissi gibi yan etkiler yaşanabilmektedir. Böyle bir durumda katı gıdalar yerine daha yumuşak ve sulu gıdalar tüketilmelidir.
Batın bölgesine uygulanan radyoterapi bulantı kusma ve ishale yol açabilir. Yağlı ve kızartma türü gıdalar sindirimi zorlaştıracağı için tüketilmemelidir. Daha hafif ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. İshal için bol sıvı alınmalı ve ishal yapacak meyve ve sebze tüketilmemelidir.
Genel olarak protein ağırlıklı beslenmeye gayret edilmelidir. Protein alımı vücudun direncini artırdığı gibi iyileşmeyi de hızlandıracaktır. Protein kaynağı olarak yağsız haşlama et ve tavuk tercih edilmelidir.
Mangal tarzı direk ateşle temas etmiş gıdalar tüketilmemelidir. Doğal ve mevsiminde besinler tercih edilmeli salamura ve konserve gıdalardan veya paketli hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Baş boyun bölgesine radyoterapi alan hastalarda yutma güçlüğü, tat duyusunda farklılaşma, ağız içinde yara gibi yan etkiler oluşabilmektedir. Bu sebeble bu bölgelerden tedavi alan hastalar acı, ekşi, baharatlı, asitli gıdalardan uzak durmalıdır. Yutmada zorluk olabileceği için katı gıda tüketimi azaltılmalı daha çok çorba ve sulu yemek tarzında sıvı gıdalar alınmalıdır.
Akciğer bölgesine radyoterapi uygulanan hastalarda da yemek borusu ile ilgili yutmada zorluk ve takılma hissi gibi yan etkiler yaşanabilmektedir. Böyle bir durumda katı gıdalar yerine daha yumuşak ve sulu gıdalar tüketilmelidir.
Batın bölgesine uygulanan radyoterapi bulantı kusma ve ishale yol açabilir. Yağlı ve kızartma türü gıdalar sindirimi zorlaştıracağı için tüketilmemelidir. Daha hafif ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. İshal için bol sıvı alınmalı ve ishal yapacak meyve ve sebze tüketilmemelidir.
Genel olarak protein ağırlıklı beslenmeye gayret edilmelidir. Protein alımı vücudun direncini artırdığı gibi iyileşmeyi de hızlandıracaktır. Protein kaynağı olarak yağsız haşlama et ve tavuk tercih edilmelidir.
Mangal tarzı direk ateşle temas etmiş gıdalar tüketilmemelidir. Doğal ve mevsiminde besinler tercih edilmeli salamura ve konserve gıdalardan veya paketli hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.